U bent hier : Nieuws  
 

Daling Groenstroom certificaten :


De subsidies voor nieuwe zonnepanelen gaan versneld omlaag, vooral voor bedrijven. Dat heeft de Vlaamse regering vandaag beslist.

Minister van Energie Freya Van den Bossche had de versnelde afbouw voorgesteld. Volgens de sp.a-politica zijn zonnepanelen nog steeds overgesubsidieerd, en dat heeft een negatieve impact op de elektriciteitsfactuur en leidt soms tot overdreven winsten.

Wie enkele jaren geleden zonnepanelen plaatste, kreeg nog 450 euro per groenestroomcertificaat

Maar omdat zonnepanelen goedkoper werden, werd beslist de steun terug te schroeven. Zo daalde de waarde van een groenestroomcertificaat vanaf 2011 tot 330 euro en was voorzien dat die waarde vanaf 2012 stelselmatig verder zou dalen.

Maar omdat er nog steeds sprake is van oversubsidiëring, wordt het steunbedrag versneld afgebouwd. Voor grote zonneparken, die vaak "onverantwoorde winsten" maken, valt de steun stapsgewijs maar toch vrij drastisch terug van 330 euro begin 2011 tot 90 euro vanaf 2013. Voor gezinnen en kmo’s verloopt de daling minder snel: van 330 euro begin 2011 naar 190 in 2013 en uiteindelijk 90 euro vanaf 2016. De eerste stapsgewijze verlaging is voorzien vanaf april 2011.

Volgens Van den Bossche blijft investeren in zonnepanelen rendabel, maar wordt de oversubsidiëring weggewerkt.

Vraag hier een op-to-date offerte aan ( enkel indien offerte ouder dan 2 weken )